Început de drum…
Poate că te afli chiar acum în căutarea unui psihoterapeut care să te ajute. Poate că e ceva la care te-ai gândit de mult, dar ai amânat și acum ai început să cauți specialistul potrivit, dar sunt mulți și nu știi pe cine să alegi.
Poate ai mai fost sau nu înainte în terapie și nu știi la ce să de așteptați. Probabil că în căutările tale online ai ajuns și la mine sau ai auzit despre mine undeva, însă ai vrea să afli mai multe ca să decizi dacă sunt persoana potrivită cu care să lucrezi la dezvoltarea ta. Așadar, urmează să-ți povestesc un pic despre stilul meu de lucru:
Formare teoreticã
Ca formare teoretică, sunt specialist cu abordare cognitivă-comportamentală (CBT), la acest moment. Însă folosesc și tehnici din abordarea dialectic comportamentală (DBT), Terapia bazată pe Acceptare și Angajament (ACT) sau Schema Therapy (ST) în funcție de particularitățile și nevoile fiecărui client.
Principii după care mă ghidez
Intervenția mea are la bază câteva principii peste care nu trec: utilizarea de protocoale și informații bazate pe studii riguroase din literatura de specialitate, personalizarea intervenției în urma unei evaluări psihologice complexe, stabilirea clară de obiective, monitorizarea progresului prin reevaluare la nevoie si prin integrarea feedback-ului în terapie, stilul colaborativ.
Stilul colaborativ fiind un element cheie pentru o intervenție psihologică eficientă. Sunt necesare atât expertiza și contribuția mea ca specialist, cât și încrederea, implicarea și efortul personal al clientului pentru ca obiectivele stabilite de comun acord să fie îndeplinite.
Așadar munca mea se va baza foarte mult pe definirea cât mai precisă a problemelor și obiectivelor, identificarea corectă a simptomelor (dacă sunt prezente) și a intensității lor, formularea unei conceptualizări cât mai complete, acceptabile și utile pentru client și aplicarea colaborativă de tehnici specifice atât CBT, cât și altor abordări care au validare științifică.
Tehnici de intervenție psihologică
În psihoterapie sau consiliere psihologică combin tehnici cognitive, bazate pe lucrul cu gânduri (discutarea cognițiilor care afectează negativ emoțiile și comportamentele clientului) cu cele comportamentale, care se referă la schimbări concrete în activitățile cotidiene ale clientului în domeniile de viață relevante pentru acesta (familie, relații, studii sau loc de muncă etc) și care presupun și activități între ședinte. Uneori și tehnici experiențiale.
Prin implementarea acestor intervenții se urmărește schimbarea în bine a vieții clientului și atingerea obiectivelor sale, însă această schimbare benefică nu poate avea loc în absența unei alianțe terapeutice solide și sigure.
Început de terapie în cabinetul meu-bazele colaborării
Acesta este motivul pentru care, în cabinetul meu, prima ședință este întotdeauna dedicată cunoașterii reciproce dintre client și terapeut. În această primă ședință, clientul prezintă informații despre el și istoricul său, precum și despre motivul pentru care a apelat la serviciile mele. Astfel, putem descoperi dacă problemele clientului sunt de competența mea și dacă voi avea capacitatea de a-l ajuta cu adevărat, conform nevoilor sale. Tot în prima ședință vom discuta și detaliile logistice ale relației de colaborare, cadrul terapeutic, contractul de colaborare și consimțământul informat care asigură confidențialitatea și aplicarea regulamentului GDPR—acestea sunt documente obligatorii (impuse prin lege) pentru a începe un proces de psihoterapie sau consiliere psihologică. După prima ședință clientul are la dispoziție 3 zile pt a se decide dacă dorește să colaborăm și să semneze documentele necesare. Dacă decizia este afirmativă începe prima parte a evaluării prin completarea a 1-2 chestionare de screening între prima și a doua ședință (acestea nu sunt pentru a afla diagnosticul, ci ne informează unde e nevoie de investigații suplimentare).
Ulterior, în cadrul următoarelor 1-3 ședințe (în funcție de complexitatea aspectelor de evaluat) se continuă evaluare psihologică prin interviu clinic și se pun bazele relației terapeutice, care reprezintă fundația necesară pentru întregul proces terapeutic.
Evaluarea psihologică are rolul de a identifica tabloul clinic al problemei prezente, comorbidități și mecanisme psihopatogenetice, ajutând astfel la personalizarea intervenției. După evaluare urmează conceptualizarea—prezentarea situației și concluziile evaluării față de client—element esențial pentru a stabili intervenția, iar din ea derivă lista de probleme și obiective terapeutice ale clientului.
Frecvența și durata ședințelor
În mod tipic, o ședință de evaluare durează până la 90 de minute, una de psihoterapie/consiliere individuală durează 50 de minute și o ședință de psihoterapie/consiliere individuală de cuplu 70 de minute, însă uneori poate să varieze.
Frecvența obișnuită a ședințelor este săptămânală (odată pe săptămână), însă acestea pot avea loc mai rar sau mai des în funcție de intensitatea problemelor. Numărul total de ședințe nu va fi stabilit de la început, ci va depinde de parcursul terapiei și evoluția clientului.
Viziunea mea despre relația terapeuticã
Pe lângă urmarea acestor principii, colaborarea noastră se va caracteriza prin respect și încredere reciprocă, respectarea limitelor și deschidere față de perspectivele și nevoile clientului. Abordarea va fi una umană, autentică și flexibilă deoarece, în opinia mea, înainte de a fi un profesionist competent, psihologul trebuie să fie om și să îl trateze pe client cu căldura și înțelegerea demnă unei ființe umane.
Pentru orice alte întrebări îți stau la dipsoziție! ☺️ Găsești informațiile de contact aici pe pagină și, de asemenea și prețurile în caz că ești interesat/ă.