Psihoterapeut

Întrebãri

Psihoterapia și consilierea psihologică sunt două forme de intervenție psihologică prin dialog și tehnici specifice; intervenție non-farmacologicã, validatã științific (bazatã pe dovezi și fundamentate pe teorii susținute de studii clinice riguroase). Diferența între cele două este că psihoterapia se adresează unor probleme clinice (existã psihopatologie) cum ar fi depresie, anxietate, atacuri de panică etc. , iar consilierea psihologică este adresată unor probleme sub-clinice (nu este prezentã psihopatologie), dar totuși există dificultăți pentru care clientul are nevoie de sprijin ca să le depășească. De exemplu: probleme de comunicare cu ceilalți, stres intens, lipsa acceptãrii de sine etc.

Specific, abordarea cognitiv-comportamentalã (CBT) este actualmente cea mai studiată formă de intervenție psihologică. Peste 2000 de studii îi dovedesc eficiența (Beck, 2020). Foarte pe scurt, ideea centralã din CBT este că suferința și problemele psihologice/emoționale sunt cauzate de cognițiile (gândurile) disfuncționale pe care le avem referitoare la noi, lume sau viață. Acestea influențând ce simțim și modul în care acționăm.

Avem nevoie de ajutorul unui consilier psihologic atunci când vrem să ne cunoaștem mai bine, atunci când vrem să dezvoltăm noi abilități, atunci când simțim că viața nu mai are sens, cã nu ne găsim locul și nu știm care este cauza.

Un specialist în psihoterapie ne poate ajuta în situația în care primim un diagnostic psihiatric, au loc schimbări majore în viața noastră sau apar disfuncții și comportamente care nu ne sunt firești (retragere socială , pierderea interesului și a plăcerii, tristețe sau teama excesivă, modificări alimentare sau ale somnului, impulsivitate și conflicte frecvente sau altele).

Dacã e necesarã psihoterapie sau consiliere psihologică știm, fie în urma unei evaluări psihologice de specialitate , fie cunoscând foarte bine specificul probleme noastre. Dacã problemele sunt de intensitate clinică atunci avem nevoie de psihoterapie, dacă sunt de intensitate sub -clinică atunci avem nevoie de consiliere psihologică.

Psihologul clinician (denumit generic psiholog) este specialistul care se ocupă cu evaluarea și psihodiagnosticul tulburărilor mentale, cu scopul de a elibera un raport oficial de psihodiagnostic.

Psihoterapeutul este specialistul care efectuează intervenție psihologică conform abordării în care a fost format (pot fi multiple) pentru a reduce sau elimina simptomatologia patologiei psihologice. El are de asemenea competența, în baza studiilor sale, de a efectua evaluare psihologică cu scopul de a personaliza intervenția, fără eliberarea unui raport psihodiagnostic.

Consilierul psihologic este specialistul care efectuează intervenție psihologică conform abordării în care a fost format (pot fi multiple) pentru a ne ajuta pe partea de dezvoltare personală și cunoaștere de sine, ajutã clientul să dezvolte noi abilități sau să rezolve probleme care nu sunt de intensitate clinică (nu sunt cauzate de prezenta psihopatologie).

În practica clinică un specialist poate deține în baza studiilor și formării sale una sau mai multe dintre aceste specializări în același timp.

În general, în cabinetul meu, prima ședință este o ședință în care ne cunoaștem. În care clientul îmi spune mai multe informații despre istoricul său și motivul pentru care a apelat la mine. Detalii pe care am nevoie să le cunosc ca să știu dacă problema este de competența mea și ca să pot sã ajut clientul așa cum are nevoie. Tot în prima ședință se discută despre cadrul terapeutic, contractul de colaborare și consimțământul informat care asigură confidențialitatea și aplicarea regulamentului GDPR. Documente obligatorii (impuse prin lege) pentru a începe un proces de psihoterapie sau consiliere psihologică.

În general, în primele 3-4 ședințe se începe construirea relației terapeutice, clientul și specialistul se cunosc, se discută cadrul terapeutic, se face anamneza și istoricul pacientului și evaluare psihologică, după caz, pentru a se putea stabili ulterior conceptualizarea problemei/problemelor și obiectivele intervențieo. În mod tipic, o ședință individuală durează 50 de minute și o ședință de cuplu 120 de minute, însă uneori poate să varieze. Frecvența obișnuită a ședințelor este de 1 datã pe săptămână, însă acestea pot avea loc mai rar sau mai des în funcție de intensitatea problemelor. Nu există un număr de ședințe standard deoarece fiecare persoană și problemă în parte sunt diferite. Unele situații se rezolvă în 10-15 ședințe iar pentru altele este nevoie de o perioadă mult mai lungă, chiar ani (cum este cazul tulburărilor de personalitate).

Nu, psihologul/psihoterapeutul/consilierul psihologic NU au această competență. Tratamentul medicamentos poate fi prescris doar de către medicul psihiatru. Totuși, existã situații în care cea mai bună intervenție posibilă este aceea de psihoterapie + medicație, în acest caz specialistul va face recomandare către un medic psihiatru în vederea unui consult.

Da, un proces psihoterapie sau consiliere psihologică este confidențial în limita a câteva excepții care sunt impuse prin lege și sunt trecute în contractul de colaborare. Aceste excepții se discută în cadrul primei ședințe.

Nu, psihologul/psihoterapeutul sau consilierul psihologic nu au dreptul să judece un client pentru problemele sale. Codul deontologic interzice astfel de conduită. Relația terapeutică trebuie să fie bazată pe acceptarea necondiționată, colaborare, empatie și autenticitate.

Corpul, mintea și sufletul uman reprezintă un întreg; dacă la unul dintre aceste nivele existã suferință sau disfuncții, echilibrul nostru interior este destabilizat și toate ariile sunt afectate. Dacă dorim atingere unei stări de bine constante trebuie sa avem grijã de noi cu totul și sa ne ocupăm de toate aspectele sănătății noastre.

Nu, nici vorbã. Este normal să ne confruntăm în anumite momente ale vieții cu probleme cărora nu știm cum să le facem față, atunci avem nevoie de cineva specializat să ne ajute să depășim momentul. Mai mult decât atât, unele dintre aceste probleme au și o componenta geneticã, deci anumite persoane sunt mai predispuse spre a dezvolta o tulburare psihologică pe parcursul vieții în funcție de mediul în care s-au dezvoltat și evenimentele prin care a trecut.

Așa cum mergem la medic când avem dureri fizice, așa apelăm la un specialist în sănătate mentală când avem probleme de natură psihologică. Chiar dacă nu se văd cu ochiul liber nu înseamnă că acestea există.

Conceptul de nebunie nu recunoscut ca și tulburare în nicio carte specializate în psihologie. Este un construct social apărut pentru a explica comportamente pe care oamenii nu le înțeleg sau care deviazã de la normalitatea acceptatã (dezirabilã) și care a fost popularizat, în mod greșit, de industria cinematografică sau prin literatură.

Asigurați-vă că persoana la care mergeți are studiile care îi ofere competența în specialitatea de care aveți nevoie.

În România, un psiholog clinician are nevoie de licență în psihologie și formare în psihologie clinică, iar un consilier psihologic sau psihoerapeut au nevoie de licență în psihologie sau domenii conexe (medicinã-doar medicii psihiatrii pot face formare în psihoterapie, asistență socială, și psiho-pedagogie specială, sociologie și filozofie) + master de specialitate și formare într-o școală de psihoterapie acreditatã.

Totodată, specialistul trebuie să fie membru în Colegiul Psihologilor din România și să aibă drept de liberă practică pentru a profesa în specialitatea pentru care s-a format. Se poate verifica dacă o persoană este membru în CPR pe siteul: https://alegericpr.ro/?option=com_content&task=view&id=54&Itemid=29 la secțiunea: https://alegericpr.ro/index.php/registre, descărcați fișierul RUP și căutați numele.

Alte idei utile pentru găsirea unui specialist potrivit:

• citește despre formele de intervenție psihologicã validate științific, apoi caută doar acele persoane care au pregătire în forma care de interesează;
• decide dacă vrei ședințe în cabinet și/sau în format online și alege specialistul care oferă ce ți se potrivește;
• interesează-te de prețul unei ședințe și alege-i pe cei care se pliază pe bugetul tău;
• caută site-ul și paginile oficiale ale celor care te interesează și informează-te despre ei, expertiza și viziunea lor asupra psihoterapiei;
• scrie-le si adresează-le 2-3 întrebări scurte despre ceea ce ai vrea să ști
• citește rewiev-uri online de la clienți;
• cere recomandări de la oameni pe care îi cunoști și ști că au apelat la el;
• urmărește felul în care comunică și formulează materiale și răspunsuri, pe pagina lor profesională sau în grupuri de specialitate, psihoterapeuții care te interesează.

..

Psihoterapeut